Zaloguj:  Hasło:  zapamiętaj  
Strona główna Forum Katalog stron Artykuły Aparaty Album

 Forum FAQ  |   Szukaj  |   Użytkownicy  |   Grupy   |   Rejestracja

Konica Minolta Dimage z6 Problem :(


 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum digfoto.pl Strona Główna -> Konica/Minolta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
paolom
~użytkownik dF



Aparat: Konica Minolta DIMAGE Z6
Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 3

PostWysłany: 22 Sie 2007 17:04    Temat postu: Konica Minolta Dimage z6 Problem :( Odpowiedz z cytatem

Witam kolegow

Jestem uzytkownikiem aparatu Konica Minolta Dimage Z6 i od pewnego czasu mam z nim pewien problem otoz w gornych rogach robia sie czarne plamy dzis zauwazylem ze jak sie troche postuka to raz jest to po prawej stronie a raz po lewej. Gdy ustawie zoom na wieksza wartosc wtedy te czarne plamy znikaja.
http://www.mmj.pl//~labaj/ftp/PICT3546.jpg
http://www.mmj.pl//~labaj/ftp/PICT3598.jpg
http://www.mmj.pl//~labaj/ftp/PICT3609.jpg

Czym jest spowodowana taka usterka, mozna ją jakos łatwo usunac? Prosze pomozcie.
Powrót do góry
StachB
+Przyjaciele



Aparat: Canon eos 50D (wcześniej Canony 400D i D60; Minolta 7i, Minolta Z10 i ulubiony Zenit TTL)
Dołączył: 12 Gru 2006
Posty: 60

PostWysłany: 22 Sie 2007 20:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy na obiektywie masz założone dodatkowy filtr lub filtry np.UV? Bez filtrów nie powinno sie nic takiego zdarzać...
Powrót do góry
paolom
~użytkownik dF



Aparat: Konica Minolta DIMAGE Z6
Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 3

PostWysłany: 22 Sie 2007 23:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

I tu jest najwiekszy problem bo wlasnie nic nie jest zalozone :-/
Powrót do góry
pio-gaz
~użytkownik dF



Aparat: DSLR-A550
Dołączył: 11 Lut 2006
Pochwał: 1
Posty: 68
Skąd: Opoczno

PostWysłany: 23 Sie 2007 05:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a może masz założoną tuleje z osłoną przeciwsłoneczną, ja mam taki efekt kiedy zoom=0 i zamontowany jest tulipan
Pozdrawiam
Powrót do góry
StachB
+Przyjaciele



Aparat: Canon eos 50D (wcześniej Canony 400D i D60; Minolta 7i, Minolta Z10 i ulubiony Zenit TTL)
Dołączył: 12 Gru 2006
Posty: 60

PostWysłany: 23 Sie 2007 07:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pio-gaz ma rację - przy tulei taki efekt też może się pojawić.
Powrót do góry
Halfdoopeck
#ekspert digFoto



Dołączył: 18 Wrz 2005
Pochwał: 3
Posty: 162

PostWysłany: 23 Sie 2007 09:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Taki efekt nazywamy winietowaniem. Przy sprawnym układzie optycznym pojawia się ono w przypadkach niedopasowania nasadek w postaci symetrycznej we wszystkich narożnikach. A spróbuj odwracać aparat "do góry nogami". Wszystkie znaki wskazują na mechaniczne wyrobienie się obiektywu. W wysuwanych elektrycznie plastikowych tubusach takie powiększanie się luzów po pewnym okresie eksploatacji jest częstym i - niestety - normalnym objawem. Pozostaje serwis i prawdopodobnie, jako jedynie w pełni skuteczna , wymiana całego modułu obiektywu.
Powrót do góry
paolom
~użytkownik dF



Aparat: Konica Minolta DIMAGE Z6
Dołączył: 22 Sie 2007
Posty: 3

PostWysłany: 23 Sie 2007 11:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naprawde wydaje mi sie ze nie mam nic zamontowane na obiektywie, pozatym dzis zauwazylem ze jak odpowiednio postukam to zaczyna robic znowu normalne zdjecia. Znacie jakies dobre serwisy?
Powrót do góry
grześ44
~użytkownik dF



Dołączył: 07 Lut 2017
Posty: 5

PostWysłany: 07 Lut 2017 10:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

szkoda ze się zepsuło
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum digfoto.pl Strona Główna -> Konica/Minolta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach