| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
SouL_666 +Przyjaciele
Aparat: Canon EOS 1000D Dołączył: 21 Mar 2008 Posty: 49 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 04 Sty 2009 19:31 Temat postu: HDR |
|
|
| HDR pojęcie które mnie zainteresowało dość porządnie . . Poczytane itd, ale za chiny nie mogę znaleźć dobrego tutka do PS albo photomatixa, albo jakiejś darmowej aplikacji gdzie wytłumaczone by było wszystko krok po kroku. Najlepiej tłumaczone jak dla ciemniaka |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
 |
focus +Przyjaciele
Aparat: nikon d80 Dołączył: 13 Maj 2007 Posty: 85 Skąd: Warszawa
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Włodek ^Foto
Aparat: SAMSUNG DIGIMAX S500, CANON 400D Dołączył: 04 Paź 2006 Posty: 29 Skąd: DOŁUJE
|
Wysłany: 04 Sty 2009 22:31 Temat postu: |
|
|
Czyli mój poziom... wybierz motyw... statyw... ustaw w canonie breacketing(AEB) np. -2EV, 0EV, +2EV... wężyk spustowy lub samowyzwalacz i poszło... ja wykonuję ekspozycje od -4EV do +4EV co 1EV... wymaga to chwili zabawy ale zawsze można coś wybrać i pokombinować gdy np. światło lamp ulicznych jest za ostre...fotki w powyższym schemacie robię w JPEG-ach... odpalamy PS... szukamy AUTOMATE... i MERGE TO HDR... wybieramy odpowiednie zdjęcia i PS sam je przemieli... następnie zaczyna się zabawa z suwakami i tutaj zaczyna być różnie... każdy ma trochę inne oko, trochę inny monitor i trochę inną dozę samokrytycyzmu... ale jest zabawa dobra... w PHOTOMATIXsie jest podobnie ale można wykonać HDR lub to co jest zbliżone do HDR-a z jednego ujęcia z tym iż jest ono wykonane w RAW-ie... a pózniej walka i to dosłowna z suwakami... to tak w wielkim albo bardzo wielkim skrócie... powodzenia
[ Dodano: 04 Sty 2009 22:31 ]
dwa moje ostatnie zdjęcia dodane na forum ODRA i MOST są wykonane w PHOTOMATXsie... ogólnie zuważyłem iż PHOTOMATIX nielubi ostrego światła słonecznego... lepiej wychodzą fotki przy zachmurzeniu itp... |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
focus +Przyjaciele
Aparat: nikon d80 Dołączył: 13 Maj 2007 Posty: 85 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05 Sty 2009 08:45 Temat postu: Re: HDR |
|
|